Så funkar det

För dig som ska gå en runda i Guidly

För dig som vill gå riktigt bra ljudvandringar, är Guidly en app där du kan hämta hem ljudvandringar och uppleva nästa generations platsspecifika berättelser. Det är lite som film på plats – där du har berättelsen i öronen, och skärmen är de miljöer du rör dig igenom. Till lanseringen i augusti 2016 släpper vi sex ljudvandringar som vi själva producerat. Vi kommer efterhand att utöka utbudet med fler rundor: både av oss och av andra som producerar riktigt bra ljudvandringar i Sverige.

Det är lite som film på plats – där du har berättelsen i öronen, och skärmen är de miljöer du rör dig igenom.

Det är enkelt och intuitivt att använda appen. Men vill du veta i detalj hur allting fungerar, så får du veta det här – steg för steg!

Ladda ner appen
Guidly är gratis. Ännu så länge finns den bara för iPhone.

download_on_the_app_store_badge_us-uk_135x40

Välj en runda och ta dig till startpunkten
Det är bra att vara uppkopplad på ett nätverk när du laddar hem rundan. När du sedan ska gå rundan är du inte beroende av någon internetuppkoppling, eftersom appen styrs av GPS som fungerar även om du inte har tillgång till internet.

Kartbilden visar var rundan börjar, och hur lång den är.

 

Vid startpunkten

Tryck på start när du närmar dig. Nu öppnas vår Navigator-sida med en pil som visar dig vart du skall gå och hur många meter det är kvar till startpunkten.

När du kommer fram till startpunkten startar ljudet och berättelsen startar. I telefonen syns en skylt: Wait & listen.

 

Gå rundan
När det är dags att gå kommer pilen tillbaka. Hela rundan är sedan uppdelad i olika kapitel. Det behöver du inte tänka så mycket på – telefonen visar med pilen när du ska gå, och med Wait-skylten när du ska stanna för att titta dig omkring eller utforska en plats. Ljudet och berättelsen fortsätter hela tiden.

Ibland kan det komma upp andra skyltar med instruktioner – om du till exempel ska gå in i en kyrka eller på ett bibliotek. Inomhus finns det ingen GPS-uppkoppling och då får du mer detaljerade instruktioner i öronen.

 

Pausa, avbryta, spola

Du kan pausa när du vill.

Om du vill avsluta och fortsätta en annan gång är det bara att göra det – nästa gång du startar rundan får du en fråga om du vill fortsätta där du var eller börja om från början.

Du kan alltid spola ljudet fram och tillbaka i det kapitel där du befinner dig – oavsett om det är Walk-skylten eller Wait&Listen-skylten som är uppe. Spolar du till slut öppnas nästa kapitel automatiskt.

 

Kartläget
Om du vill se var du befinner dig på en karta, klickar du på Map, högst upp på telefonens skärm. Då kommer du till kartläget, där rundan är utritad som en rutt. En prick visar var du befinner dig. Du kan växla mellan kart-läget och navigator-läget hur du vill när du går rundan, men oftast är Navigatorläget mer pålitligt – om det är dålig GPS börjar pricken vandra bort från rutten.

 

Andra funktioner
När du avslutar rundan kommer du till en avslutningsskylt, där du kan dela din upplevelse i sociala medier.

Till vissa av rundorna finns också extramaterial som du kan lyssna på när du laddat hem rundan. Det kan vara extra intervjuer eller, i våra litterära vandringar, inlästa noveller.