Blogg

Här publicerar vi nyheter, experiment och funderingar

Victoria färdig att gå

Vår ena vandring om Victoria Benedictsson – den som utspelar sig i Hörby – är nu färdig att gå. Det är lite ruggigt väder, men ändå vackert också i Hörby med de falnande löven, och Victorias livshistoria är lika fascinerande som hennes författarskap. Så passa gärna på att gå. Här är en artikel i lokaltidningen om vandringen.

http://mellanskane.lokaltidningen.se/app-tar-anvandarna-pa-en-victoria-vandring-/20161024/artikler/161029892/1499

0
0

Gå på jakt efter Violetta Stenhammar i Malmö!

Nu har äntligen vår runda om den fiktiva författaren Violetta Stenhammar, släppts i Malmö. Vi provgick den under Malmöfestivalen för en andäktig publik och nu kan vem som helst med en iPhone ladda ner den till sin telefon. Den är upplagd som en stadsvandring som ballar ur: stadsguiden Kim Böttmark – som görs av Susanne Karlsson – ska berätta om sin favoritförfattare och visa hennes uppväxtkvarter. Men hur försvann hon egentligen? Och vad har det att göra med alla andra mystiska försvinnanden som skett i Malmö på sista tiden? Vandringen är skriven av härliga teamet Karin Tidbeck och Kristina Hård och börjar utanför SF-bokhandeln på Södra Förstadsgatan.

0
0

Release på gång

En intensiv vecka det här: när som helst kommer du att kunna köpa våra första ljudvandringar i Guidly, vi väntar bara på att Apple ska släppa våra fyra första. Och på torsdag inleds bokmässan där vi har en monter, B04:79, alldeles vid servicecentret. Vi tjuvstartar med en trailer från Gamla Stan. Anders Fager har kokat ihop en fantastisk historia om en parallell värld, där det kokar av troll och allehanda knytt. Så fort den finns att ladda ner uppdaterar vi på bloggen och vår hemsida.

0
0

Ljudvandring live under Malmöfestivalen

Nu närmar sig lanseringen av Guidly. Men redan under Malmöfestivalen kan du höra hur det kommer att låta. Välkommen till Raoul Wallenbergs Park, onsdagen den 17:e eller torsdagen den 18:e augusti. Klockan 17.30 går vi i grupp tillsammans med en stor högtalare för att lyssna till Karin Tidbecks och Kristina Hårds spännande berättelse Violetta Stenhammars försvinnande. Berättelsen är som en fiktiv stadsvandring med guiden Kim Böttmark (Susanne Karlsson), som har ett mycket stort intresse för författaren Violetta Stenhammar som försvunnit efter att ha ägnat ett onormalt stort intresse åt svampar. Turen går genom Davidshall, in på biblioteket och ut i Slottsparken.

0
0

Att arbeta med Guidly är att arbeta med lager av tid. På alla gator, i alla städer ligger de och väntar på att bli avtäckta: alla  händelser och minnen och historier som överlappar varandra. I Malmö är vi många som har minnen av Tahonga bar, som under många år hade öppet flera timmar efter att alla andra krogar stängt. Flygeln du ser på bilden är den som en gång stod på Tahonga. Idag finns den på Nöjesteatern i Malmö.

Efter sommaren släpper vi vår Moa Martinson-vandring i Norrköping. När Moa var barn brukade de leka utanför hotellet, och det var högtidsstunder när den tidens stora sångarstjärna Carl Fredrik “Lunkan” Lundqvist var på besök och sjöng sina osannolikt komiska visor. När du går vandringen kommer du att höra Lunkan sjunga från hotellet, ackompanjerad av den här flygeln. Och Lunkans röst görs av mannen på bilden: Jens Sjölander.

0
0

Varning för svampar i Malmö

Vi har haft en härlig dag i studion med skådespelaren Susanne Karlsson idag. Hon har läst in en vandring du kan få uppleva i Malmö från slutet av augusti – om du vågar. Vandringen heter “Violetta Stenhammars försvinnande”, av författarna Karin Tidbeck och Kristina Hård. På ett alldeles fantastiskt sätt har Susanne gett röst till både guiden – Kim Böttmark – och den försvunna författaren Violetta Stenhammar, som Kim berättar om och är minst sagt uppslukad av. Som vandrare kommer du också att bli uppslukad, men inte på det sätt du väntar dig. Vi kämpade en del med de latinska uttrycken, och har fått hjälp av trädexperten Patrick Bellan som driver Facebookgruppen Malmöträd.

Om du inte vågar gå själv kan du gå vandringen i grupp vid två tillfällen under Malmöfestivalen – mer om det senare.

0
0

Petrinideckarna på stan

Det här är en bild som är tagen utanför Slussen, för just i det här fallet går vägen till Lund via Stockholm. Där bor och arbetar nämligen Mårten Sandén – mannen bakom Petrinideckarna, som vi verkligen gillar. De utspelar sig i Lund, och huvudpersonerna är Peter, Petra och Lucy i deckarklubben Hemliga Ögat, som ramlar över det ena mysteriet efter det andra. Nu har vi glädjen att inleda ett samarbete med Mårten: i höst kommer han att specialskriva en ny deckargåta för Guidly. När vi är klara – någon gång i början av 2017 – kommer alla barn som gillar mysterier att kunna hjälpa Hemliga Ögat att lösa gåtan. Det blir en mix av spel och berättelse, på gatorna i Lund. Vi har fått ett stöd från Framtidens Lund för att utveckla den här spelfunktionen i Guidly.

 

 

0
0

Möten i Hörby

Senaste dagarna har vi varit tillbaka i Hörby, för att träffa människor som ska vara med i vår vandring om författaren Victoria Benedictssons liv i Hörby. Vi träffade Lina Wolff som bor i närheten av Ernst Ahlgren-parken, och som nu själv håller på att slå igenom internationellt som författare efter att hennes senaste bok – den fantastiska romanen Bret Easton Ellis och de andra hundarna – kommit ut på engelska och fått en översvallande recension i The Guardian. Vi träffade också Venche Larsson som du ser på bilden. Sedan många år tillbaka bor i det som en gång var familjen Benedictssons hus. Superspännande att gå omkring bland alla spår från det förflutna!

 

 

0
0